Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük şirketi olan Apple, iş ortaklarıyla sıkı anlaşmalar yapan bir şirket olarak biliniyor. Teknoloji devi tedarikçileriyle yaptığı sözleşmelerde çetin pazarlıklar yapıyor, konumunun avantajlarından faydalanıyor. Tedarikçiler bir kenara, şirketin ARM ile şaşırtıcı derecede düşük telif hakkı oranlarıyla anlaştığı doğrulandı.
Bildiğiniz gibi Apple, akıllı telefonlarından Mac Mini PC’lere, tabletlerden Mac dizüstü bilgisayarlara kadar birçok üründe ARM mimarisini kullanmakta. The Information‘ın haberine göre, Cupertino devi ARM tabanlı çipleri dizüstü bilgisayarlarda, telefonlarda, tabletlerde, saatlerde, akıllı hoparlörlerde ve diğer cihazlarda kullanmak için ARM’ye “cihaz başına 30 sentten daha az” ödeme yapıyor.
ARM’nin lisansları herkesin bildiği üzere sayısız akıllı telefon ve cihaza hayat veriyor. Bahsedilen bu küçük miktarı kıyaslayacak olursak, akıllı telefon çip tasarımlarını kullanan şirketler arasında en düşük telif ücretini Apple ödüyor; elde edilen miktar ARM’nin yaptığı satışların %5’inden daha azına denk geliyor.
Qualcomm ve MediaTek, ARM’nin en büyük müşterileri arasında. Rapora göre Apple’ın ödediği ücret bu iki müşterinin ödediğinin yarısı. SoftBank, ARM’yi 2016 yılında satın almıştı. The Information, o yıllarda CEO Masayoshi Son’un anlaşmayı yeniden yapılandırmak ve ücretleri yükseltmek istediğini fakat bunu başaramadığını yazmış.
ARM, yaptığı çip tasarımlarını Apple ve Qualcomm gibi şirketlere yeni işlemciler tasarlamaları için lisanslayan bir kuruluş. Bu şirket başlangıçta Apple’ın da kurucu üyesi olduğu çok sayıda teknoloji şirketi arasında bir ortak girişim olarak kuruldu. Şimdi dünyadaki milyarlarca cihazda ARM’nin imzası yer alıyor.
Apple ve ARM halinden şimdilik memnun gibi. Eylül ayında ARM, Apple ile “2040’ın ötesine uzanan” uzun vadeli bir anlaşma yaptıklarını duyurdu. Normalde teknoloji sektöründe anlaşmalar 5 yıl civarında sürelerle yapılır, ancak Apple’ın anlaşması çok daha uzun soluklu.