Aziz Yıldırım’dan Katar’a 2 adet hücumbot ihracatı!

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX 2024 Uluslararası Denizcilik Savunma Fuarı, yeni anlaşmalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Fuarın ikinci gününde Aziz Yıldırım’ın sahibi olduğu Dearsan Tersanesi, Katar Deniz Kuvvetleri ile hücumbot inşasına yönelik sözleşme imzaladı.

Sözleşme, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün huzurunda Katar Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah bin Hassan Al SULAİTİ ve Dearsan Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım tarafından imzalandı.

İmzalanan sözleşme kapsamında Dearsan, Katar Donanması için 50 metre uzunluğunda 2 adet hücumbotun tasarım ve inşa faaliyetlerini gerçekleştirecek.

İnşa edilecek hücumbotlar; su üstü harbi, hava savunma harbi ve asimetrik harbe yönelik silah ve sensör sistemleriyle donatılacak.

SavunmaSanayiST.com tarafından fuar esnasında edinilen bilgilere göre hücumbotlar ASELSAN sistemleriyle donatılacak, her biri ASELSAN üretimi olan 30mm SMASH Stabilize Top Sistemi, MAR-D Hava Arama Radarı, Dost Düşman Tanımlama (IFF) ve muhabere sistemleri ile muhtelif radar ve elektro-optik sistemi kullanılacak

TÜRK LOYDU TARAFINDAN KLASLANACAK HÜCUMBOTLARIN ÖZELLIKLERI ŞÖYLE :

Görev

Asimetrik Savaş
Devriye Görevleri
Bölgesel Suların Korunması
Deniz Korsanlığı ile Mücadele
Kaçakçılık ve Uyuşturucu ile Mücadele
İnsan Kaçakçılığı ile Mücadele
Keşif ve Gözetleme
Arama ve Koruma
Afet Yardım Operasyonları
Sınır Kontrolü
Üs ve Liman Güvenliği

Teknik özellikler

Tam Boy : 46.75 m
Genişlik : 9.20 m
Draft : 1.90 m
Maksimum Hız : 40+ kts
Tam Yük Deplasman : 320 t
Seyir Siası : 1000  deniz mili
Tekne Malzemesi : Çelik
Üst Yapı Malzemesi : Sealium
Personel Sayısı : 24
Klas : Türk Loydu

Silah sistemleri

1 x 40 mm Leonardo Baş Top Sistemi
2 x 12.7 mm Uzaktan Komutalı Stabilize Makineli Tüfek Sistemi
2 x 12.7 mm Manuel Makineli Tüfek Sistemi
2 x 2 SSM MARTE ER Orta Menzilli Füze Sistemi
1 x 2 SAM SIMBAD-RC Hava Savunma Sistemi

Sevk ve elektrik sistemi

Ana Makineler : 3 x Dizel Ana Makine
Sevk : 3 x Su Jeti
Jeneratörler : 2 x Dizel Jeneratör

GEMİDE İKİ ADET ROKETSAN FÜZESİ BULUNUYOR

Öte yandan geminin kıç tarafında, her biri ikişer adet füze kapasitesine sahip 2 adet Roketsan ÇAKIR Seyir Füzesi lançerinin yer alması bekleniyor.

ÇAKIR SEYİR FÜZESİ

Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi’nin lansmanı, 31 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Toplamda 3 ayrı grupta 8 farklı füzeyi içeren 150+ kilometre menzilli ÇAKIR Füze Ailesi ile birçok güvenlik biriminin ihtiyacı, eşzamanlı olarak karşılanabilecek.

Modüler bir mimaride geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi; Gemisavar Füze (IIR, RF, Hibrit), Elektronik Harp Füzesi, Seyir Füzesi (IIR, RF, Hibrit) ve Sürü Sensörlü Seyir Füzesi olmak üzere dört ana grupta geliştiriliyor. Böylelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanıyor.

150+ kilometre menzile sahip ÇAKIR Füzesi, 275 kilogramlık ağırlığıyla öne çıkıyor. Menziline göre oldukça hafif sayılabilecek ağırlığı sayesinde ÇAKIR Füzesi, faydalı yük kapasitesi oldukça kısıtlı olan hava platformlarında dahi çoklu bir şekilde taşınabiliyor.

Yaklaşık 70 kilogram ağırlığında bir ‘Yüksek Patlayıcılı Yarı Delici Parçacık Etkili Termobarik’ harp başlığına sahip olan ÇAKIR Füzesi, zırhlı veya zırhsız bütün hedeflere karşı etili olabiliyor.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST | HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir